Sual: (Evliya için Allah’ın dostu denirse, diğer Müslümanlar Allah’ın düşmanı anlamına gelmez mi?) diyenlere, ne demek gerekir?
CEVAP
(Akılla, kıyasla din olmaz; nakli esas almak gerekir) demelidir. Bir âyet-i kerime meali şöyledir:
(Allah İbrahim’i halil [dost] edindi.) [Nisa 125]
İbrahim aleyhisselam Allahü teâlânın dostu olunca, diğer peygamberler hâşâ düşmanı olur demek değildir. Bütün peygamberler de Allah’ın dostudur.
Allahü teâlâ, Peygamber efendimizi de habibim diye övmüştür. Bir hadis-i kudside buyuruluyor ki:
(Ey Resulüm, İbrahim’i halil [dost], seni de habib [sevgili] edindim.) [Mevahib]
Bütün peygamberler de Allah’ın dostudur. Özellikle böyle buyurulması, bunların önemini göstermektedir. Her Müslümanın dostu da, Allahü teâlâ ve Onun sevdiği kimselerdir. Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Sizin dostunuz, yâriniz, yardımcınız ancak Allah, Resûlü ve iman edenlerdir; bunlar Allah’ın emirlerine uyar, namaz kılar, zekât verirler. Allah’ı, Resulünü ve iman edenleri dost edinenler bilsin ki, Allah’ın taraftarları galip gelir.) [Maide 55, 56]
Meleklerin isimleri
Sual: Meleklerde erkeklik ve dişilik olmadığı halde, niye Hıristiyanlar melekleri kız gibi gösteriyorlar, Müslümanlar da, Meleklerin isimlerini erkeklere veriyorlar?
CEVAP
Hıristiyanlar meleklere kız dedikleri için, bu intiba ortadan kalksın diye, Müslümanlar, Cebrail, Mikail, İsrafil gibi melek isimlerini erkek çocuklarına vermişlerdir. Böyle bir intiba söz konusu olmazsa, erkeğe de, kıza da verilebilir.
Salih Müslümanlar için, erkek de, kadın da olsa, çocuk da, büyük de olsa; temiz, günahsız anlamında, “melek gibi insan” veya “o bir melektir” demekte mahzur olmaz.
Seferi imama uyan
Sual: Seferi imam son teşehhüdde salli barik ve Rabbenâ’yı okurken, mukim olan cemaat Ettehıyyatü’yü okuduktan sonra kelime-i şehadeti tekrar eder mi?
CEVAP
Tekrar etmesi iyi olur. Susup beklemesi de caizdir.