Sual: (Nikâhsız yaşamak, aşağılık bir zinadır) deniyor. Aşağılık olmayan zina da mı vardır?
CEVAP
Öyle anlamak yanlıştır. Aşağılık olmayan zina da vardır denmiyor. Zina kötüleniyor. Aşağılık bir iş deniyor. Bu şekilde söylenenlere birkaç örnek verelim:
1- (Necis olan şarap dökülmüş bir elbise ile namaz kılınmaz) dense, (Necis olmayan şarap da mı vardır) denmesi, yanlış olur. Şarabın necis olduğunu bildirmek için söylenmiştir.
2- (Pis idrar, süte dökülse, o süt içilmez) dense, (Temiz idrar da mı olur) demek yanlıştır. İdrarın pis olduğu vurgulanmak isteniyor.
3- (Büyük Allah’ımız günahımızı affeder) denince hâşâ, (Küçük Allah da mı vardır) demek çok yanlıştır. Yüce Allah denince de, yücesi olmayan da var anlaşılmaz. Burada Allah’ın büyük, yüce olduğu anlatılmak isteniyor.
Vekâleten nikâh tazelemek
Sual: Evli olan karı kocanın, ikisinin de vekâletini alan kişi, onlar yokken nasıl nikâhlarını tazeleyebilir?
CEVAP
Nikâh tazelemek, yeniden nikâh kıymak demektir.
Vekil, nikâhları tazelenecek karı kocayı tanıyan, iki erkek Müslüman şahit yanında, (Vekili olduğum filan kadını, vekili olduğum filan kimseye tezvic ettim) derse, nikâhları tazelenmiş, yani yeniden nikâhları kıyılmış olur.
Nikâhta istibra
Sual: S. Ebediyye’de, (Zina olunmuş kadını başkasının, istibra etmeden nikâh etmesi caiz olur) deniyor. Burada istibra nedir?
CEVAP
Buradaki istibra, nikâhla alınan zina etmiş bir kadının, gebe olmadığına kanaat getirmek için, bir âdet görünceye kadar beklemek demektir. Bu zamanı beklemeden başka birinin nikâh etmesi, yani evlenmesi caizdir.