CEVAP
Bunlar ibadettir. İbadetleri değiştirmek, bid’attir, hiç yapmamaktan daha büyük günahtır. İbadeti değiştirmek, kendi aklını beğenip Allah’ın emrini beğenmemekten ileri gelir. İbadet, Allah’ın gönderdiği Kitaba ve Peygambere uymak demektir. Bir insan, bir işi, Allah’ın emri olduğu için değil, kendi aklına uygun geldiği için yaparsa, Ona kulluk yapmamış, dinin emrini yerine getirmemiş olur. Bir hadis-i şerif:
(Bir bid'at ehlinin namazı, orucu, haccı, cihadı, tevbesi, farzı, nâfilesi ve hiçbir ibadeti kabul olmaz, yağdan kıl çıkar gibi, dinden kolayca çıkar.) [İbni Mâce, Deylemî]
Bu hadis-i şerif gösteriyor ki, dinde olmayan bir şey, ortaya çıkarılır ve bunun da, ibadet olduğuna inanılırsa yahut dinin bildirdiğinden bir fazlalık veya noksanlık yapılıp, bunu yapmakta sevab beklenirse, bu değişiklikler, bid'at olur. İslamiyet’e uyulmamış, ona iman edilmemiş olur. Birkaç örnek verelim:
1- (Hiç namaz kılmıyorsan, abdestsiz olsun kıl) denmez. Namaz kılmamak günahtır, abdestsiz kılmak ise daha büyük günahtır. Hattâ namazla alay olacağı için küfürdür.
2- Sakal bırakamayan kimse, (Hiç değilse çenede olsun veya kirli sakal olsun) diyerek sakal bıraksa, sünneti değiştirmek olur, bid’at ve haram olur. Hâlbuki herhangi bir mazeretle sakal bırakmamak günah olmaz. Fakat sünnet sanarak, sünneti değiştirmek günah olur.
3- Kurban bayramında kurban kesmeyene, (Hiç kesmemektense bir tavuk kurban et veya üç kişi, ortak bir koyunu kurban etmek daha iyi olur) denirse, dinimizin emri değişmiş olur.
Hiç kılmamaktan iyidir diyerek, dört rekât farz, üç rekât olarak kılınsa namaz hiç sahih olmaz. Maksat namaz kılmak diyerek, vakitleri girmeden bütün namazlar kılınsa sahih olmaz. Hacca, zamanında değil de, herhangi bir mevsimde gidilse hac sahih olmaz. (Maksat Kâbe’yi ziyaretse, ziyaret gerçekleşti) demek de böyle yanlış olur. Çünkü hac olmadı. Emredilen zamanda ve emredilen şekilde yapmak gerekirdi.
Bunlar gibi, namazda Kur’an-ı kerim, Arapça okunur. Hiç kılmamaktansa çevirisiyle kılarım demek yanlıştır. Latin harfleriyle yazılınca da mânâ değişir. Allahü teâlâyı öveceği yerde onu kötülemiş olabilir. (Hiç yapmamaktan daha iyidir) demek çok yanlış olur.