Cevap:
Emr-i maruf iki suret ile yapılır: Birincisi, söz, yazı ve her çeşit yayın vasıtası iledir. Bunu yaparken, bilgi az ise ve şahsa, âdetlere, kanunlara dikkat ve riayet edilmezse, fitneye sebep olabilir. İkinci yol, hâl ile, İslamın güzel ahlakına uyarak, numune olmaktır.
Herkese tatlı dil, güler yüz göstermek, kimseyi incitmemek, kimsenin malına, ırzına göz dikmemek, kanunlara uymak, vergilerini, borçlarını ödemek, en tesirli, en faydalı nasihat yapmak olur. Bunun içindir ki, (lisan-ı hâl, lisan-ı kalden entaktır) demişlerdir.
Görülüyor ki, İslamın güzel ahlâkına uygun yaşamak, emr-i maruf ve nehy-i münker yapmanın en güzel yoludur. Mühim bir farzı yapmaktır. İbadet etmektir. Tasavvuf, insanı, Rabbine yaptığı ibadetlerde lâzım olan ihlâsa ve insanlara karşı lâzım olan güzel ahlâka kavuşturan yoldur. İnsana bu yolu Mürşid-i kâmil öğretir.
Her ilmin mütehassısları vardır. İnsan, bir ilmi, bunun mütehassısından öğrenir. Tasavvuf ilminin mütehassısı, İnsan-ı kâmildir. Başka ilimlerin mütehassıslarına kâmil denmez. (Tam İlmihâl s. 95)
Dualardan sonra Fâtiha okumak
Sual: Namazlardan ve dualardan sonra Fâtiha sûresini okumak bid’at mıdır?
Cevap:
Namazlardan ve dualardan sonra Fâtiha sûresini okumak bid’at mıdır, değil midir? Bunun cevabını Hâdimî “rahmetullahi teâlâ aleyh” (Berîka) kitabının yüzotuzyedinci sahifesinde uzun yazıyor. Kısaca bildirelim: Bid’at diyenler ve değildir diyenler oldu. Çoğuna göre, dua okuması bildirilen yerlerde, Fâtiha okumak daha iyidir. Namazlardan sonra dua edilmesi de, hadîs-i şeriflerde bildirilmiştir. (Bid’at), İslamiyetin sâhibinin izni olmadan yapılan ibadetlerdir.
Fâtiha sûresi duaların en iyisini bildirmek için nazil oldu. Bunun namazlardan ve dualardan sonra okunmasına bid’at diyen az değildir. Herkesin birlikte yüksek sesle okumaları yasaktır. İmam, fâtiha dediği zaman, herkesin sessizce okumaları iyi olur. Çünkü, duaların sonunda hamd etmek müstehabtır. Hamd etmenin en iyisi de, Fâtiha okumaktır. Farzla sünnet arasında okumak ve isteklerine kavuşmak için okumak mekruhtur. (Fâideli Bilgiler s. 439)