Cevap:
Selam verirken, kimlerin önce ve nasıl selam vereceği konusunda kitaplarda sünnete uygun şekli şöyle bildirilmektedir:
“Önce büyük küçüğe, şehirli köylüye, devedeki ata binmiş olana, attaki merkepte olana, merkep üstündeki yaya yürüyene, ayakta olan oturana, az olan çok olana, efendi hizmetçisine, baba oğluna, ana kızına verir. Rütbe ve nimeti çok olan önce verir. Nitekim mirac gecesi önce Allahü teâlâ selam verdi.”
İki Müslüman, birbirine aynı anda selam verirse, her ikisinin de, birbirine cevap vermesi farz olur. Birbirinden sonra selam verirlerse, ikincinin verdiği selam cevap yerine geçer. Çok kimseye selam verildiği zaman, bir kişi, hatta bir çocuk cevap verince, ötekiler vermese de olur.
Âdem aleyhisselamdan İbrâhim aleyhisselama kadar selamlaşma birbirine secde etmekle olurdu. Sonra, bunun yerine boynuna sarılmakla oldu. Muhammed aleyhisselâm zamanında el ile müsafeha sünnet oldu.
***
Sual: Kız ve erkek çocukların yatak odalarını kaç yaşından itibaren ayırmalıdır?
Cevap: İbni Âbidin’de, “On yaşına gelen kız ve erkek çocukların yatak odalarını birbirinden ve ana babalarından ayırmalıdır” buyuruluyor.
***
Sual: Kendimizden yaşça büyük olanlar veya büyük bildiğimiz kimseler geldiğinde ayağa kalkmalı mıdır?
Cevap: İbni Âbidin’de, “Büyükler geldiği zaman kalkarak karşılamak müstehaptır. Kendi gelince, kalkılmasını sevmek mekruhtur” buyuruluyor.
***
Sual: Selam verirken veya alırken eğilmek, kucaklaşmak uygun mudur?
Cevap: Bu konuda Berika'da buyuruluyor ki:
“Selam verirken ve selam alırken eğilmek günahtır. Hadîs-i şerîfte, (Karşılaştığınız zaman, birbirinize eğilmeyiniz, kucaklaşmayınız!) buyuruldu. Allahü teâlâdan başkası için rüku ve secde yapmak haramdır.”
***
Sual: Selam verene ve aksırıp "Elhamdülillah" diyene hemen cevap vermek gerekir mi?
Cevap: Selam verene ve üçe kadar aksırıp da Elhamdülillah diyene hemen cevap vermek farz-ı kifayedir. İşitenlerin cevabı geciktirmesi haramdır. Tövbe etmeleri lazım olur. Mektupla gelen selamı okuyunca hemen “Ve aleyküm selam” demek farzdır. Bunu yazıp göndermek müstehaptır. Birisine selam götürmeyi kabul eden kimsenin, bu selamı götürmesi farzdır. Çünkü üzerinde emanettir. Götürmeyi kabul etmemiş ise, götürmek lazım olmaz.
***
Sual: Erkeklerin gözlerine sürme çekmesinde mahzur var mıdır?
Cevap: Bahr-ür-râık’ta; “Erkeğin tedavi için sürme çekmesi caiz, zinet yani süs için çekmesi caiz değildir” buyuruluyor.