CEVAP
Sual, dine, edebe uygun olmalı. Böyle bir sual sormak Resulullah'ın “sallallahü aleyhi ve sellem” vârisleri olan âlimlere hakaret olur. İmam-ı Rabbânî hazretleri gibi, ikinci bin yılın müceddidi olan, büyük bir âlim ve evliya zatın bir sözü için, (Dinimizin ruhuna aykırı değil mi?) denir mi? Dinin ruhu diye bir şey yoktur. Mezhepsizlerin uydurduğu bir tâbirdir. Dinin ruhunu İmam-ı Rabbânî hazretleri bilmiyorsa, biz nereden bileceğiz ki?
İmam-ı Gazâlî hazretleri buyuruyor ki: Halîfe Hazret-i Ömer, bir kafileyle Şam’a gidiyordu. Şam’da veba hastalığı olduğunu işittiler. Kimi, (Şam’a girmeyelim) dedi. Kimi de, (Allahü teâlânın kaderinden kaçmayalım) dedi. Halife de, (Allahü teâlânın kaderinden, yine Onun kaderine kaçalım, şehre girmeyelim) buyurdu. Abdurrahman bin Avf da dedi ki: Ben Resulullah'tan işittim, şöyle buyurmuştu:
(Veba olduğunu işittiğiniz yere gitmeyin! Bulunduğunuz yerde veba meydana çıkarsa, oradan çıkmayın!) [Buhârî, Müslim, Taberânî]
Halife Hazret-i Ömer, (Elhamdülillah, benim sözüm, hadis-i şerife uygun oldu) buyurdu. Şam’a girmediler. Veba bulunan yerden dışarı çıkmanın yasak edilmesine sebep, sağlam olanlar, çıkınca, hastalara bakacak kimse kalmaz, helâk olurlar. Veba bulaşıcı hastalıktır. Bu hastalık [veba basilleri], herkesin içine yerleşince, kaçanlar [hastalığı başka yerlere götürüp bulaştırmış olurlar ve kendileri de] hastalıktan kurtulamazlar. Bir hadis-i şerif: (Veba hastalığı bulunan yerden kaçmak, savaşta kâfir karşısından kaçmak gibi günahtır.) [Taberânî] (İhya)
İmam-ı Rabbânî hazretleri de buyuruyor ki: Veba olan yerden kaçanlara yazıklar olsun! Kaçmayanlara müjdeler olsun! Bunlar ölürlerse şehid sevabına kavuşurlar. Vebadan ölen savaşta ölen şehid gibidir. Ona sual sorulmaz.
Sahih olmayan adak
Sual: Hayvan kesecek gücü olmadığı hâlde (Şu işim olursa, Allah rızası için bir koyun kesmek nezrim olsun) diyen kimsenin işi olunca, adağı kesmesi vacib olur mu?
CEVAP
Vacib olmaz. Gücü yetmezken böyle adakta bulunmak günahtır.