CEVAP
Böyle konuşanlar, farzın önemini bilmiyorlar. İmam-ı Rabbânî hazretleri, (Sünnet veya nâfile, farzın yanında denizde damla bile değildir) buyuruyor. Kur’an-ı kerimi okumak sünnet veya nâfiledir, ama dinlemek farz-ı kifâyedir. Yani birkaç kimse dinliyorsa, farz yerine gelmiş olur. Bir kimse, milyon kere kendi başına Amenerresulü’yü okusa, başka biri de Amenerresulü’yü okuyanı dinlese, bu dinleyen okuyandan daha fazla sevab alır.
Din kitaplarında deniyor ki:
Hamevi (Eşbah) şerhinde diyor ki: Camiye girenin iki rekât Tehıyyet-ül-mescid namazı kılması sünnettir. Kur’an-ı kerim okunuyorsa, Tehıyyet-ül-mescid namazı kılınmaz. Çünkü Kur’an-ı kerimi dinlemek farzdır. (S. Ebediyye) [Yani daha çok sevaba kavuşmak için kenarda müsait yer olsa bile, namaz kılmayıp okunan Kur’an-ı kerimi dinlemelidir.]
Kur’an-ı kerimi dinlemek farz-ı kifâye olup, dinlemek, okumaktan efdaldir. Çünkü dinlemek farzdır, okumaksa nâfiledir. Farz nâfileden efdaldir. (Halebî)
İmama uyanın Kur'an okuması tahrimen mekruhtur. Çünkü imamın okuması onun için de kıraat yerine geçer. Okunan Kur’an’ı dinlemek mutlak olarak farzdır. (Redd-ül muhtar)
Câmi-ül hükkâm’da deniyor ki: Kur’an-ı kerim okunurken camiye giren, Tehıyyet-ül-mescid namazı kılmaz. Çünkü Kur’an-ı kerimi dinlemek farzdır. A'raf sûresi 204. âyetinde mealen, (Kur’an okunduğu zaman, susup onu dinleyin!) buyuruluyor. Tehıyyet-ül-mescid namazı sünnettir. Farzla iştigal, sünnetle iştigalden evlâdır. (R. Nâsihîn)
Kur'an-ı kerimi okumak sünnet, dinlemek farzdır. Buna rağmen, (İmam Amenerresulü’yü okudu sevab kazandı. Biz de okuyalım, biz de sevab kazanalım) demek yanlıştır. Farzla sünnet mukayese edilemez. Farzın önemini bilmeyenler, farz namaz borcu varken sünnet veya nâfile kılıyorlar. Hâlbuki hadis-i şerifte, (Farz namaz borcu olanın, nâfile namazları kabul olmaz) buyuruluyor. (Dürret-ül fahire, Fütuh-ul-gayb, Zahire-i Fıkh)