CEVAP
Yazılar, resim hükmünde değildir, namazı mekruh etmez. Ancak yazılar, huşuya mâni olursa mekruh olur. Bir yazıya bakıp, ne yazdığını anlayınca yani gözü ile okuyunca mekruh olur. Bakmayıp gözüne rastlarsa, mekruh olmaz.
Sünnet kılarken
Sual: Sünnet namazları kılarken, (Sünnet kılmaya) diye niyet etmek şart mıdır?
CEVAP
İbni Âbidin hazretleri buyuruyor ki: Sünnetleri kılarken sünnet demek şart değildir. Nâfile namaz kılmaya demek caiz olduğu gibi, sadece namaz kılmaya demek de sahih olur. Bir kimse, gece iki rekât Teheccüt namazı kılar da, bu namazı imsak vaktinden sonra kıldığı anlaşılırsa, bu iki rekât sabah namazının sünneti yerine geçer. Ayrıca sabahın sünnetini kılması mekruh olur. (Eşbah – Redd-ül muhtar – S. Ebediyye)
Resulullah efendimiz, beş vakit namazın sünnetlerini kılarken, yalnız, (Allah rızası için namaz kılmaya) derdi. Sünnet demezdi. O vaktin farzından başka, namaz kılınca sünnet de kılınmış olur. (Halebi-yi kebir)
Sünnet yerine, adak yapılan namaz kılınınca, sünnet de kılınmış olur. (Redd-ül-muhtar)
Sünnet kılarken, kazaya da niyet edilirse sünnet de kılınmış olur. Hiç kazası olmayan da, vaktin farzının yanında bir namaz kılarsa, sünnet de kılınmış olur. (İslâm Ahlâkı)
Kaza namazını sesli kılmak
Sual: Bir erkek, öğle veya kuşluk vakti, yatsı namazını kaza ederken, kıraati âşikâre okuyabilir mi?
CEVAP
Okuyamaz. Çünkü din kitaplarımızda deniyor ki:
Yalnız kılan, aşikâre okunan namazı, gizli okunan bir namazın vaktinde kaza ederse, mesela, yatsıyı güneş doğduktan sonra veya öğleden sonra kaza ederse, gizli okur. (Dürr-ül-muhtar)
Yalnız kılan, güneş doğmadan önce, yatsıyı kaza ederse, aşikâre okunan bir namazın vaktinde olduğu için muhayyerdir. Yani ister gizli, ister sesli okur. Güneş doğduktan sonra kaza edenin, gizli okuması vacib olur. Hidaye'de, (Âşikâre okumak, cemaate mahsustur veya yalnız kılan hakkında isteğe bağlı olarak vakte mahsustur. Bunların ikisi de yoksa, yalnız kılan sesli okuyamaz) deniyor. (İbni Âbidin)
Kan vermek caiz mi?
Sual: Almanya’dayız. İyilik olsun diye herkese kan veriyoruz. Lazım olabilir diye kan toplayanlar da alıyor. Bunun bir mahzuru olur mu?
CEVAP
Dinen kan, alıp satılan bir mal değildir. Zaruret olmadıkça kan vermek caiz olmaz.
(S. Ebediyye) kitabında, (Ölüm tehlikesi varsa ve başka çare de yoksa, ancak o zaman kan vermek caiz olur) deniyor.