Biz ibâdetlerimizi şartlarına uygun yaparız. Huşû ile ibâdet etme zevkini cenâb-ı Hak ihsân eder. Biz emredildiği şekilde şartlarına uyarız. (Mektûbât) kitâbını okumak ihlâsı artırır. Evliyâ-i kirâmın hayatlarını da okumalıdır.
2- Kabir içine tuğla örüp, tekrar tuğlayla kapatmak uygun mudur?
Kabir kazılıp, tuğla, duvar örülüyor, etrafı çevriliyor, cesed içine konuluyor ve tekrar tuğla ile kapatılıyorsa yanlıştır. Çünkü tuğla artık zînet hâline gelmiştir. Bu uygun değildir. Tahta veya kerpiç gibi tabîî olması gerekiyor.
3- Kader konusunda, insan kendisi mi tercih ediyor?
Kader, Allahü teâlânın ilm-i ezelîsidir. İlm-i mütekaddimdir. Allahü teâlânın sonsuz öncelerde bilmesidir. Ama kullarına zorla yaptırması değildir. Allahü teâlâ kuluna akıl, irâde verdi. İnsan tercih eder. Evlenirken, bir iş yaparken, bir şey konuşurken..., hep tercihte bulunur. Bu tercihlerini de yaratan cenâb-ı Hakdır. Ama insan tercih ettiği için de, günâha da kendisi girer, sevâba da kendisi kavuşur.
4- Oğlum için memur olursa ilk maaşından bir kurban keseceğim dedim. Şimdi de hastalandı. Bunun için de kan akıtacağım dedim. Şimdi ne yapmalıyım?
Adağın sahîh olabilmesi için şartlar vardır. Kurban keseceğim dediğiniz zaman kurban alacak durumunuzun olması gerekir. Bir kimse kendi evlâdının malı ile de adak yapamaz. Yani evlâd ana-babanın, ana-baba da evlâdın malından sadaka, adak veremez. Şimdi kan akıtsam dediğiniz için de, kendi mülkünüzde varsa olur. Yoksa yine olmaz.
5- Ölenin ardından bir sene yemek veriliyor ve yemek verilen kabı fakire veriyorlar. Bunlar uygun mudur?
Ölenin ardından yemek vermenin mahzuru yoktur. Bir hafta boyunca sadaka vermek, Kur'an-ı kerim okumak müstehab diye kitâblarda geçiyor. Bir sene boyunca da fakir fukarâya yemek verip sevâbını göndermenin mahzuru yoktur.